HTTP & HTTPS

Als het gaat om wat je in de webbrowser leest, zijn HTTPS en HTTP als de letters van het alfabet.

HTTP staat voor Hypertext Transfer Protocol, de technische term die wordt gebruikt om te verwijzen naar hoe gegevens heen en weer kunnen worden verzonden tussen je apparaat en de server waartoe je toegang probeert te krijgen op internet.

HTTPS staat voor Hypertext Transfer Protocol Secure, dat een extra beveiliging slaag gebruikt door gegevens te coderen die worden verzonden tussen je apparaat en de server waartoe je toegang probeert te krijgen op internet.

Beste online marketing bureau van Nederland

HTTP EN HTTPS

HTTP Basics

Het Hypertext Transfer Protocol (HTTP) is een van de twee methoden die worden gebruikt om gegevens over een webpagina over te dragen. In tegenstelling tot HTTPS is het niet gecodeerd. Dit betekent dat iedereen met toegang tot je internetverbinding kan zien welke sites je bezoekt, hoeveel tijd je daar doorbrengt en welke gegevens je met die sites deelt. Aangezien alles wat je online doet, wordt opgeslagen door je internetprovider, ongeacht of je activiteit al dan niet is gecodeerd, moet u browsen zonder een beveiligde verbinding waar mogelijk vermijden. Het vermijden van onversleutelde verbindingen is vooral belangrijk als je gevoelige informatie op je telefoon of computer hebt; overheidsinstanties kunnen eisen dat bedrijven alle geregistreerde activiteiten overdragen als ze crimineel gedrag vermoeden.


Basisprincipes van HTTPS

Je vraagt je misschien af wat er precies wordt versleuteld met een HTTPS-verbinding. De S staat voor secure! Met HTTPS hoef je je geen zorgen te maken dat iemand je identiteit of persoonlijke gegevens steelt - de codering houdt alles privé en veilig totdat het zijn bestemming bereikt. Zoals bijvoorbeeld: gebruikersnamen, wachtwoorden, transacties en andere gevoelige informatie die je via een website verzendt, zijn ingekapseld in een gecodeerde indeling om ze te beschermen tegen iedereen die je websessie meekijkt. Daarom is het zo belangrijk om ervoor te zorgen dat je HTTPS ziet in plaats van alleen HTTP voordat je informatie via een website verzendt.


Nadelen van HTTP

Met HTTP is er geen codering, wat betekent dat webverkeer kan worden onderschept en gelezen door iedereen die er toegang toe heeft. Als je gevoelige informatie gebruikt (creditcardgegevens, wachtwoorden, enz.), is dit misschien niet ideaal. HTTPS beveiligt webverkeer met encryptie zodat niemand anders dan geautoriseerde partijen het kunnen bekijken.


Nadelen van HTTPS

Het gebruik van HTTPS heeft zijn eigen nadelen. Voor website eigenaren zijn dit de kosten: SSL-certificaten kunnen duur zijn en honderden of euro's dollars per jaar kosten, afhankelijk van hun type en coderingsniveau. Voor website gebruikers is dat sites die HTTPS gebruiken langzamer kunnen zijn dan plaintext-verbindingen, vanwege de hoeveelheid verwerkingskracht die het kost om alle gegevens die via je server gaan te versleutelen.


Het oordeel - Gebruik HTTPS overal!

Veel services stappen af van plaintext HTTP, maar er zijn nog steeds enkele voordelen aan het gebruik van plaintext-communicatie. De echte reden om HTTPS te gebruiken, is om te voorkomen dat mensen op je website snuffelen terwijl deze onderweg is. Gegevens die via HTTPS worden verzonden, zijn gecodeerd, dus tenzij iemand een man-in-the-middle-aanval gebruikt om in te breken in je communicatiekanaal, kunnen ze niet lezen wat je verzendt of ontvangt.


Onze websites zijn altijd versleuteld

Ken je dat kleine groene slotje in je browserbalk? Dit laat je zien dat je website altijd versleuteld is. We bouwen geen website tenzij deze met HTTPS is. Als je geïnteresseerd bent in een nieuwe website, stuur ons dan een berichtje. Wij kunnen je helpen!
Maak afspraak

Video over HTTP & HTTPS

Liever een video bekijken over wat HTTP & HTTPS doet en hoe het in zijn werking gaat? We got you!

Bronvermelding: SecurityMetrics, Inc.

Bronvermelding: PowerCert Animated Videos