Instagram verbergt likes: Wanneer komt dit naar Nederland?

Robbert Hendrix
Robbert Hendrix
31 dec, 2020

Het verbergen van likes!
Het is alweer maanden geleden( zomer 2019) dat Instagram voor het eerst meldde dat het gaat beginnen met verbergen van likes op alle foto en video posts.
Wat begon als een test in Canada & Brazilië in mei, is nu uitgebreid naar meerdere landen, waaronder Australië, Ierland, Italië, Japan en Nieuw-Zeeland en vanaf vandaag de VS!

Blijf lezen om erachter te komen waarom Instagram likes verbergt, hoe het nieuwe ontwerp eruit ziet, hoe het werkt en de impact die het kan hebben op influencers en bedrijven:

Instagram veranderd de likes uitgelegd

 

Waarom is Instagram Likes aan het verbergen

Adam Mosseri, CEO van Instagram, kondigde aan dat het verbergen van likes op Instagram vanaf deze week ook zal gaan gebeuren voor de Amerikaanse gebruikers. Dit gebeurde eerder al voor andere landen. Tijdens de WIRED25-conferentie deelde Mosseri dat het tijd was om hun testen naar de VS uit te breiden in een poging om Instagram een veiligere plek op internet te maken.
 

Hoewel niet iedereen zal worden getroffen, zullen sommige in de Verenigde Staten gevestigde gebruikers deel uitmaken van de nu internationale testgroep.

Terwijl landen als Canada, Australië, Ierland en Japan al bijna 6 maanden hebben doorgebracht met het leren kennen van de nieuwe Instagram zonder een likes teller, veroorzaakt deze nieuwe aankondiging nog steeds ophef!
 

Heads up! We've been testing making likes private on Instagram in a number of countries this year. We're expanding those tests to include a small portion of people in the US next week. Looking forward to the feedback!

— Adam Mosseri (@mosseri) 9 november 2019

 

Vertaald naar het Nederlands: "Het is op dit moment een groot probleem dat de likes op Instagram worden weggenomen", zei CardiB in haar IGTV-video.
Sprekend over hoe ‘commentaarcultuur’ een negatief effect op makers kan hebben, steunt ze de verwijdering van likes, maar benadrukt dat er nog veel meer moet gebeuren.

En Cardi B is niet de enige die haar zorgen uit over de negativiteit op Instagram.

Kim Kardashian West is het ermee eens dat het wegnemen van Instagram likes nuttig en goed kan zijn voor onze geestelijke gezondheid.

Kim bezocht de DealBook-conferentie van de New York Times en zei: "Wat mentale gezondheid betreft, denk ik dat het wegnemen van de likes en het wegnemen van dat aspect van [Instagram] echt voordelig zou zijn voor mensen."
"Ik vind mezelf buitengewoon mentaal sterk en ik ken mensen die geobsedeerd zijn door de opmerkingen, en ik vind dat zoiets echt ongezond is," zei Kim.

Zoals Mosseri deelde, "het idee is om druk op Instagram te verminderen" en er een ruimte van te maken die meer gericht is op verbindingen, gesprekken en community, vooral voor jongeren.

Dit jaar heeft Instagram meerdere positieve acties ondernomen om het platform een veiligere plek te maken.  Met de introductie van privé likes voor sommige van de 110 miljoen gebruikers van Instagram in de VS, zou dit het begin kunnen zijn van een heel andere Instagram voor iedereen. 
 

Hoe werken verborgen likes op Instagram?

Canadese Instagram gebruikers zien al meer dan dan 6 maanden geen likes meer op hun feed en nu breidt het proces zich uit naar het Amerikaanse publiek. Als je in de VS woont, kun je deel uitmaken van de testgroep voor verborgen likes op Instagram. En volgens Instagram zullen meer landen spoedig volgen. Wanneer de Nederlandse gebruikers onderdeel van de testgroep zullen worden is nog niet bekend. Er is wel een grote kans dat dit voor het einde van het jaar gebeurd.
 


Dit is hoe het nieuwe ontwerp voor 'privé likes' eruit ziet als je op Instagram schuift:
De nieuwe Instagram like optie uitgelegd 1

"Terwijl je door je feed bladert, zijn er geen soortgelijke tellingen", legt Mark Zuckerberg uit bij F8. "Je kunt zien wie een foto of video leuk vond, je kunt doorklikken om [de lijst] te zien en als je de tijd hebt kun je ze allemaal zelf toevoegen."

Maar kun je nog steeds zien hoeveel likes je krijgt op je eigen Instagram-berichten? Ja, je kunt nog steeds zien hoeveel likes je op berichten krijgt, zelfs als je volgers dat niet kunnen.

Het aantal wordt echter niet automatisch onder je bericht weergegeven. In plaats daarvan moet je op 'anderen' onder je blogpost tikken om door te gaan naar het totale aantal likes:

De nieuwe Instagram like optie uitgelegd 2
 

Hoe je likes op Instagram verbergt (of terughaalt)

Vanaf deze week hebben alleen gebruikers in Canada, Australië, Brazilië, Ierland, Italië, Japan en Nieuw-Zeeland en geselecteerde testgroepen in de VS toegang tot verborgen likes op Instagram.

Hoe weet je of je geselecteerd bent voor de nieuwe Instagram test? Als je bent geselecteerd voor de test, zie je een banner bovenaan je homefeed om je te laten weten waarom je geen likes meer ziet op berichten van een andere gebruikers.

Zie hieronder de afbeelding
De nieuwe Instagram like optie uitgelegd 3

 

Hoe kom je in de testgroep?

Zover we weten zijn er op dit moment geen testengroepen in Nederland. We denken wel dat dit zeer spoedig zal gaan gebeuren. Helaas is er geen manier om je aan te melden voor deze test met verborgen likes of om je af te melden als je al deel uitmaakt van de testgroep.
Instagram heeft inmiddels wel bekend gemaakt dat ze update voor het aanpassen van likes wereldwijd aan het doorvoeren zijn.
 


Instagram heeft geen commentaar gegeven over hoe groot deze test is voor de VS of andere doelgroepen. Maar gezien de reacties uit Canada, Italië en Japan zijn de testen groter dan werd gedacht.

In de eerste testfase bij Canada werd na ongeveer 3 maanden de update uitgerold voor bijna iedereen. Dit is natuurlijk een enorme verandering in het functioneren van Instagram en zijn gebruikers. Het aantal likes dat een bericht krijgt, hoewel dit niet de beste maatstaf voor 'succes' is, is al lang een soort statussymbool op het platform. Dit terwijl het hier niet om gaat.

Het "verbergen" van likes lijkt puur te gaan over het helpen van gebruikers om meer authentieke inhoud te delen zonder verstrikt te raken in de concurrentie. Op dit moment zijn er veel gebruikers die geen foto’s of video’s delen omdat ze bang zijn voor te weinig likes. Dit is iets waar Instagram iets aan wil veranderen.

Zuckerberg zei tijdens zijn keynote: "We willen dat mensen minder geïnteresseerd zijn in hoeveel likes een bericht krijgt en zich meer richten op het verbinden met andere mensen."

Met andere woorden, Instagram moet terug naar waar het begon. Het delen van waardevolle content ongeacht het aantal likes of reacties.

 

Nederlandse accounts zonder like teller

Na onze post op 14 november kregen we de eerste reacties binnen van onze volgers. Het zou kunnen dat Instagram al met kleine tests bezig is voor Nederlandse gebruikers. Noor van @thepersonalassistant_agency stuurde ons een screenshot ervan.

 De nieuwe Instagram like optie uitgelegd 4

 

Welke invloed heeft een #nolikes Instagram op influencers en merken?

De grote vraag die speelt bij veel gebruikers is: hoe zal dit invloed hebben op Instagram influencers en bedrijven? Zullen influencers door de mand vallen omdat likes niks meer waard worden?

Robbert Hendrix geeft zijn mening over de verandering die aanstaande is op het platform.
’’Persoonlijk vind ik dit echt een positieve verandering voor het platform. Je hebt geen likes nodig om views, likes of sales te behalen. Kijk bijvoorbeeld naar Instagramverhalen, deze hebben geen openbare statistieken, en dat betekent niet dat deze niet in populariteit kunnen exploderen bij zowel gebruikers, merken als influencers. Bedrijven op Instagram zullen creatiever moeten zijn in het analyseren van gegevens en specifiek moeten zijn over welke inhoud het bedrijf daadwerkelijk goed doet, en de bedrijfsdoelen ondersteund’’.

Het feit dat je "like teller" uit het zicht is betekent dat de focus op de inhoud ligt in plaats van op een nummer en het mogelijk is om vrijer te posten zonder beperkt te zijn tot de beste tijden om te posten.
En omdat je voorkeuren verborgen zijn, is dit een herinnering aan de geestelijke gezondheid om bij jezelf na te gaan: moet je echt weten hoeveel mensen je recente selfie leuk vonden?

Vanzelfsprekend heeft deze verandering grote gevolgen voor influencers. Ten eerste gaat het voor merken moeilijker worden om Instagram influencers te vinden om mee te werken.

Dit is waarschijnlijk goed nieuws voor influencers marketingplatforms, die meestal toegang hebben tot Instagram analyses van influencers en deze kunnen delen met merken die op zoek zijn naar de juiste influencers om mee samen te werken om hun merk te promoten.

In 2019 geven merken meer om bereik en betrokkenheid dan volgers, dus zonder de mogelijkheid om de gegevens van influencers publiekelijk te bekijken, kan het moeilijker zijn om te meten hoe betrokken hun community echt is.
Plots wordt een goede mediakit voor influencers nu essentieel geacht. Maar tegelijkertijd zijn merken (die gericht zijn op de veranderingen en toekomst) al lang niet meer geïnteresseerd in likes. Het creëren van langdurige samenwerkingsverbanden met influencers die merkinhoud creëren en een authentieke relatie hebben met hun volgers is (veel) belangrijker.

Het wegnemen van likes zal dat niet veranderen. Nogmaals moeten we kijken naar Instagram Stories om te zien dat zowel merken als influencers succes kunnen hebben met merkinhoud zonder dat er zichtbare betrokkenheid van publiek aanwezig is.

 

Wat betreft bedrijven op Instagram? | Instagram reageert:

Bedrijven op Instagram zullen creatiever moeten zijn in het analyseren van gegevens en specifiek moeten zijn over welke inhoud het bedrijf daadwerkelijk goed doet, en de bedrijfsdoelen ondersteund.

Likes waren altijd een valse valuta, maar een gemakkelijk getal om te geven wanneer er gevraagd wordt hoe inhoud presteert en een gemakkelijke manier om te vergelijken. Deze verschuiving dwingt bedrijven om te kijken naar wat er echt werkt.